Χανιά - Το διαμάντι της Κρήτης


Τα Χανιά ή «Βενετία της Ανατολής» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Κυδωνίας. Το ιδιαίτερο χρώμα της παλιάς πόλης με την κληρονομιά όλων των πολιτισμών που πέρασαν από εδώ, το εμβληματικό ενετικό λιμάνι και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία, έχουν καθιερώσει τα Χανιά ως έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Κρήτη.

Τα Χανιά είναι χτισμένα στη θέση της Κυδωνίας, μιας αρχαίας πόλης που σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε στα προϊστορικά χρόνια από τον Κύδωνα, γιο του Ερμή κατά τη μία εκδοχή ή του Απόλλωνα κατά την άλλη. Στην Κυδωνία αναφέρεται και ο Όμηρος που την χαρακτηρίζει ως μια «σπουδαία» πόλη της Κρήτης.

  Τα Χανιά έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το ιστορικό τους πρόσωπο και το αυθεντικό τους χρώμα και να το ισορροπήσουν με την έντονη ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων. Είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «Βενετία της Ανατολής», η οποία κρατά ζωντανό το αποτύπωμα των διαφόρων πολιτισμών που πέρασαν εδώ στην πάροδο των αιώνων.

Τις τελευταίες δεκαετίες τα Χανιά αναδείχτηκαν ως μια από τις πιο αναπτυσσόμενες τουριστικά πόλεις της Κρήτης. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ενετικό λιμάνι και τα στενά της παλιάς πόλης κατακλύζονται από επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Παράλληλα, κάθε καλοκαίρι, η πολιτιστική δραστηριότητα φτάνει στο απόγειο της με τη διοργάνωση και φιλοξενία διαφόρων φεστιβάλ και καλλιτεχνικών δρώμενων σε ανακαινισμένους ιστορικούς χώρους, όπως το εντυπωσιακό Νεώριο Moro.


Όμως τα Χανιά παραμένουν μια ζωντανή πόλη και πέραν της λήξης της τουριστικής περιόδου. Η πολυάριθμη φοιτητική κοινότητα και οι δραστήριες τοπικές ομάδες συνεχίζουν την μακρά πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά των Χανίων στην σύγχρονη εποχή.

Βόλτα στην πόλη των Χανίων

Η βόλτα στην πόλη περνάει βέβαια από τις ιστορικές συνοικίες της παλιάς πόλης των Χανίων που αποτελούν επιμέρους οικιστικά σύνολα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και μοναδική αρχιτεκτονική.


Στην διαδρομή θα συναντήσουμε στοιχεία και αντιπροσωπευτικά κτίρια της βενετσιάνικης, της οθωμανικής και της ντόπιας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά κτίρια, ναούς, πλατείες κ.ά.

  Ξεκινάμε από το δυτικό άκρο του ενετικού λιμανιού για να θαυμάσουμε τη θέα από το Φρούριο Φιρκά, ανακαλύπτουμε τα πλακόστρωτα της αρχοντικής χριστιανικής συνοικίας του Τοπανά με τη μοναδική πολυπολιτισμική αρχιτεκτονική, περνάμε από την πανέμορφη εβραϊκή συνοικία και καταλήγουμε στη πλατεία Ελ. Βενιζέλου, σημείο συνάντησης των Χανιωτών, με ιστορική σημασία αφού εδώ έβγαζε τους λόγους του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Συνεχίζουμε στην οδό Χάληδων, όπου βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου και σταματάμε για προσκύνημα στην Παναγία Τριμάρτυρη, τον Καθεδρικό ναό των Χανίων.


Έπειτα προχωράμε ανατολικά, προς τη συνοικία της Σπλάντζιας, της κατ’εξοχήν τούρκικης συνοικίας περνώντας από την οδό Σρύδλωφ, πίσω από τον Καθεδρικό ναό της Τριμάρτυρης, όπου βρίσκονται τα περίφημα «στιβανάδικα».

  Συνεχίζοντας τη πορεία μας προς τη Σπλάντζια, περνάμε πίσω από το εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης που βρίθει από χρώματα και αρώματα.

Φτάνοντας στη Σπλάντζια, μπορούμε να δούμε ακόμα και σήμερα τον πλάτανο όπου κρεμούσαν οι Τούρκοι τους χριστιανούς και τον βενετσιάνικο ναό του St. Rocco κι έπειτα να προχωρήσουμε προς τη θάλασσα για να επισκεφτούμε τα Nεώρια και το Μεγάλο Αρσενάλι.

Λίγο παρακάτω θα συναντήσουμε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία των Χανίων, το Γιαλί ΤζαμίΓιαλί Τζαμίσι) που σημαίνει «τζαμί του γιαλού» και είναι το πρώτο τζαμί που χτίστηκε στην Κρήτη. Σήμερα φιλοξενεί διάφορες εικαστικές εκθέσεις.


Απέναντι μας δεσπόζει ο πολυφωτογραφημένος Φάρος των Χανίων κι εμείς συνεχίζουμε το σουλάτσο μας στο πολύχρωμο ενετικό λιμάνι που σφύζει πάντα από ζωή και ξαναχωνόμαστε στα πλακόστρωτα στενά για ανακαλύψουμε «νέες» γωνιές με μοναδικό πάντρεμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών και εμφανή τα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας της πόλης.


Share:
TAXI HERSONISSOS. We offer convenient, reliable and safe taxi services in Hersonissos and all over Crete.We offer the most dependable and highest quality taxi services, anytime all over Crete.Το Ταξί χερσονήσου-Ηρακλείου Ταξί χερσόνησος εξυπηρετεί καθημερινά σε όλη την Κρήτη. - Παρέχει 24 ώρες εξυπηρέτηση - Δωρεάν wi-fi σε όλα τα αυτοκίνητα.Ταξί - Ραδιοταξί - Σταθμοί Ταξί Λιμένας Χερσονήσου.Λιμένας Χερσονήσου Δείτε πληροφορίες για την καταχώρηση TAXI HERSONISSOS που βρίσκεται στην περιοχή Λιμένας Χερσονήσου και ανήκει στην κατηγορία Ταξί - Ραδιοταξί - Σταθμοί Ταξί. Υπηρεσίες Ταξί. Δείτε το τηλέφωνο, τη διεύθυνση και αναλυτικές οδηγίες.Radio Taxi Hersonissos.Chersonisos taxi service.Greece crete taxi.Heraklion taxi provides private transfers from Heraklion airport to Hersonissos. Hersonissos nowadays is considered as the most developed tourist resort of Crete, due to the high range of quality services and attractions provided and is able to fulfill all the expectations. Near Hersonissos there are three small villages.Best price in town.Tranfers in all Crete.Νow Μersedes Car. Αll Days-All Hours.Real Experienced Drivers · Reliable transportation.Cab hersonissos,cab hersklion,cab crete,cab chersonisos,cab analipsi,cab malia,cab hersonisos.Taxi Prices 2018 Heraklion Airport, taxi transfer from Heraklion Airport to all hotels.Transfers taxi from any hotel all city to airport or port.Heraklion taxi airport best price. Airport & Port Transfers! Online Booking with round trip option. Arriving at Heraklion airport or port ? Chania airport or port ?

Copyright © Taxi Hersonisos
All Rights Reserved - Design Website by Minas F.