Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία από τις γραφικότερες πόλεις της ανατολικής Κρήτης και πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Απολαμβάνει στρατηγική θέση στον κόλπο του Μεραμπέλλου και το καλοκαίρι μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο.
Η όμορφη γαλήνια μικρή πόλη του Αγίου Νικολάου, είναι η κοσμοπολιτική πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου με 20.000 μόνιμους κατοίκους. Η πόλη είναι χτισμένη στη θέση Μαντράκι, στην δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλλο, αλλά το σημερινό της όνομα προέρχεται από την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται δυτικά της πόλης.Το σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου είναι η γραφική λίμνη Βουλισμένη, μία μικρή λίμνη στο κέντρο της πόλης, που χρησιμοποιείται ως ένα μικρό λιμάνι όπου ψαρόβαρκες σταματούν. Δεκάδες θρύλοι σχετίζονται με αυτό, κυρίως για τα βαθιά νερά της (π.χ. ότι δεν έχουν βυθό). Στο βυθό της λίμνης οι Γερμανοί μεταβίβασαν όλο το πολεμικό υλικό πριν να φύγουν από την Κρήτη το 1944. Μια βόλτα γύρω από την λίμνη είναι μια ωραία εμπειρία πράγματι.


Στα ανατολικά της λίμνης, βρίσκεται και ένα άλλο δημοφιλές σημείο του Αγίου Νικολάου, η παραλία Κιτροπλατεία, για βουτιές «εντός» πόλης, κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πολλά καλά ουζερί και καφέ με θέα τη θάλασσα.