Το πιο διάσημο αξιοθέατο της Κρήτης είναι το παλάτι της Κνωσού, η μεγάλη πρωτεύουσα της Μινωικής Κρήτης, βρίσκεται 5χλμ νότια του Ηρακλείου. Η ρύθμιση είναι υποβλητική, τα ερείπεια και η εντυπωσιακή αναδημιουργία, ενσωματώνουν ένα τεράστιο παλάτι, αυλές, ιδιωτικά διαμερίσματα, λουτρά, ζωντανές τοιχογραφίες και άλλα. Η ανασκαφή του χώρου ξεκίνησε το 1878 με τον Κρητικό αρχαιολόγο, Μίνος Καλοκαιρινός, και συνέχισε το 1900 μέχρι το 1930 με τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς, που αμφιλεγόμενα αποκατάστησε τμήματα του χώρου.
Η Κνωσός είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στην εποχή του χαλκού, και θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Ακολουθήστε τον οδηγό μας μέσα από το παλάτι της Κνωσού, και ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο, όταν ο Μινωικός Πολιτισμός αποφάνθηκε ανώτατος σε όλο το Αιγαίο. Ο θρύλος λέει ότι σε έναν λαβύρινθο στη βάση της Κνωσού, περιπλανιόταν ένα πλάσμα που ήταν μισός ταύρος, και μισός άνθρωπος. Όπως θα διερευνήσετε τους πέτρινους διαδρόμους θα καταλάβετε γρήγορα γιατί οι αρχαίοι πίστευαν ότι αυτός ήταν ο θρυλικός Μινώταυρος που ζούσε.



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ

Μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, οπού θα είστε σε θέση να μάθετε για ανεκτίμητα έργα τέχνης και γνήσια αριστουργήματα, θα σας παρέχει με επιπρόσθετη εικόνα, την συναρπαστική ιστορία της Κρήτης, που εκτείνεται από την νεολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Επαναλειτούργησε το 2014 μετά από μια μακρά ανακαίνιση, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου είναι το εξαιρετικό στολίδι της Κρήτης.
Οι δύο όροφοι του ανακαινισμένου κτηρίου του 1930, Bauhaus, κάνει μια αστραφτερή βιτρίνα για τα εκθέματα που καλύπτουν 5.500 χρόνια, από την νεολιθική εποχή, έως τα ρωμαϊκά χρόνια,και μία εκτενής συλλογή Μινωικής. Τα χρώματα των δωματίων είναι κωδικοποιημένα, και τα αντικείμενα που εμφανίζονται τόσο χρονολογικά, θεματικά και όμορφα, παρουσιάζονται με περιγραφές στα Αγγλικά. Μία επίσκεψη εδώ, ενισχύει την κατανόηση της πλούσιας ιστορίας της Κρήτης. Ο θησαυρός του μουσείου περιλαμβάνει αγγεία, κοσμήματα, σαρκοφάγους, καθώς και περίφημες τοιχογραφίες από τις περιοχές της Κνωσού, Τύλισσο, Αμνισός και Αγία Τριάδα. Τα κομμάτια ομαδοποιούνται σε ολοκληρωμένα θέματα όπως οι οικισμοί, το εμπόριο, ο θάνατος, η θρησκεία και η διοίκηση. Μαζί με σαφείς περιγραφές, αυτά φέρνουν στην ζωή ημέρα με την ημέρα τόσο την λειτουργία, και μακροπρόθεσμα την εξέλιξη των κοινωνιών.