Η Ελούντα βρίσκεται στην ανατολική Κρήτη, βόρεια του Αγίου Νικολάου και νότια του παραθαλάσσιου θέρετρου της Πλάκας.Η Ελούντα ήταν κάποτε ένα γραφικό ψαροχώρι στον υπέροχο κόλπο του Μιραμπέλλου. Οι κάτοικοι ζούσαν από τη γεωργία, την αλιεία, την εξόρυξη αλατιού από τους βενετσιάνικους αλατοπίτες και τη σμύριδα εξόρυξη.

Στους λόφους γύρω από την Ελούντα βρίσκεται ένα ορυκτό μοναδικό στην Ελλάδα, "akonopetra" ή whetstone, ένας τύπος λεπτού σμαράγδι που χρησιμοποιείται για να κάνει χαλίκι και σμύριδα χαρτί για να ακονίσει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές δουλειές. Η σμύριδα της Ελούντας ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό στην Ευρώπη με το όνομα "πέτρες της Τουρκίας" ή "πέτρινη Νάξος".


Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί κοντά στην Ελούντα στην ανατολική Κρήτη. Η Σπιναλόγκα είναι επίσης γνωστή ως νησί Leper, καθώς εκεί ήταν εκεί που οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονταν σε καραντίνα μέχρι το 1957.Σήμερα, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τη Σπιναλόγκα κάθε καλοκαίρι με πλοίο από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, για μια περιήγηση στα κατεστραμμένα κτίρια της, τα οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία προσπαθεί να εργαστεί σκληρά.




Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2009, η Σπιναλόγκα έχει 1200-1500 επισκέπτες καθημερινά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και είναι ο πιο δημοφιλής αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη μετά την Κνωσό.Η στρατηγική θέση του βραχώδους νησιού για τον έλεγχο και την άμυνα του λιμανιού της Ελούντας δεν μπόρεσε παρά να σηματοδοτήσει τη Σπιναλόγκα με μια ταραγμένη ιστορία σκληρών μάχες και πολλών ανθρώπινων δεινών.